tiistai 24. lokakuuta 2023

TOIMINTA DIGITAALISESSA YMPÄRISTÖSSÄ, Google Garage

 DIGITAALISEN HYVINVOINNIN PERUSTEET

Digitaalinen hyvinvointi on sosiaalista, fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia digitaalista laitteiden ja palveluiden sisältämässä arjessa. Digihyvinvoivan ihmisen media-arki on tasapainossa muun elämän kanssa eikä häiritse tai valtaa elämän muita osa-alueita. Digihyvinvoiva ihminen osaa ehkäistä median haittavaikutuksia ja käyttää laitteita ja palveluita niin että ne tukevat hänen hyvinvointiaan. 

Tarkastele omaa digitaalista käyttäytymistäsi, viekö se liikaa aikaa muilta elämän osa alueilta ja tarvittaessa aseta rajat käytölle niin, että käyttö ei haittaa sosiaalista kanssakäymistä esim.perheen ja ystävien kanssa, kasvokkain käydyistä keskusteluista välittyvät tunteet ja läsnäolo ihan eri tavalla.

Jokainen määrittää itse missä roolissa omaa elämäänsä haluaa digitaalisuuden olevan, minä valitsen sivuroolin pääosan sijaan.

ONNISTU TYÖNHAUSSA

Uutta työtä etsiessä kannatta pohtia minkälaiset työtehtävät kiinnostavat sekä minkälaisia ovat yritykset joissa haluaisin työskenellä? Työnhaun kannalta on tärkeää että CV on ajantasalla, hyvin tehty ja selkeä.

Panosta työhaastatteluihin miettimällä etukäteen selkeitä ja täsmällisiä vastauksia erilaisiin kysymyksiin, keskity olennaiseen, kaiken kattavat selitykset eivät ole aiheellisia.

Huoliteltu ulkoasu kertoo myöskin sinusta, joten collegeasun tai kotiverkkarit jättäisin pukematta työhaastatteluun mutta paljastavat "bilevaatteet" ovat aivan yhtä epäsopivat.

PARANNA TUOTTAVUUTTA TÖISSÄ

Tehtävälista ja rutiinit. Käytän esimerkkinä työpaikkaani kukkakauppaa. Viikon jokaiselle päivälle on olemassa tietyt tehtävät jotka toistuvat viikosta toiseen jne. maanantaisin on kylmiössä olevien leikkokukkien huolto päivä, puhdas vesi, leikkokukkavirkiste sekä uusien imupintojen leikkaus. Tukkutilaus tarvittaessa alkuviikolle, toimitus saman päivän aikana. Tukkukuorman saavuttua kukkien kauppakunnostus. Tiistaisin myymälän siistiminen imurointi pölyjen pyyhkiminen, esille panojen täydentäminen ja siistiminen. Keskiviikko loppuviikon tukkutilauksen suunnittelu huomioon ottaen tilaustyöt, jotka tehdään valmiiksi torstain ja parjantain aikana, perjantaisin tehdään myös tilakoristelut lauantaita varten. Lauantaisin ruukkukasvien huolto ja kastelu. Aikataulua rytmittävät toki asiakaspalvelu, kukkalähetykset sekä omaisten kanssa sovitut tapaamiset mutta koko viikoa rytmittävät nämä toistuvat rutiinit joiden ansiosta ajankäyttöä on helppo hallita ja suunnitella. 

Tehokkaan ajankäytön optimoimiseksi on siis järkevää luoda osittaiset rutiinit jotka toistuvat.

ESITTELE IDEOITASI TARINNANKERRONNAN JA GRAAFISEN SUUNNITTELUN KEINOIN

- Ajatuskartta (yhteyksien etsiminen)

- Storyboard (tavoitteiden luominen)

- Tarinankerronta esityksissä ( hyödyllinen työkalu esim. presentaatioihin ja haastatteluihin)

- Kuvat ja visuaalisuus ovat tärkeä tuki tarinallesi

PIDÄ YHTEYTTÄ ASIAKKAISIIN MOBIILILAITTEELLA

Mobiilimainonnalla saadaan helposti yhteys asiakkaisiin. Tärkeää on miettiä hakusanat ja niiden optimointi sekä verkkosivujen toimivuus muös mobiililaitteilla. Monet mahdolliset sekä nykyiset asiakkaasi käyttävät todennäköisesti sosiaalisia medioita, joten näihin on myös kannattavaa panostaa ja tehdä sosiaaliseenmediaan mainoskampanjoita. 

YLEISÖLLE PUHUMINEN

Hyvän esityksen salaisuus on huolellinen valmistautuminen sekä harjoittelu, harva syntyy hyväksi puhujaksi. Tärkeää on kehittää itsevarmuuttasi puhujana sekä oppia muokkaamaan puheesi nopeasti ja helposti yleisösi mukaiseksi. Omaa esitystään kannattaa yksinkertaistaa ja puhua vain niistä asioista joista tietää. Jokainen voi oppia pitämään esiintymisestä silloin kun löytyy se oikea aihe, aihe josta oikeasti haluaa mennä puhumaan ihmisille, aiheeseen pitää vain olla intohimo.

HYVÄ SALASANA

Testasin keksimääni salasanaa Ylen salasanakoneessa, tulos oli että keksimäni salasana olisi hyvin vaikeasti arvattava ja rikolliset murtaisivat sen satojen vuosien kuluttua. 

Hyvän salasanan täkein ominaisuus on sen pituus sekä se että käyttää isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita sekä erikoismerkkejä. Tärkeimmille tileille on kannattaa tehdä hyvät salasanat esim. sähköpostiin, ja muistaa ettei kannata käyttää samoja salasanoja useisiin tileihin koska se tekee tileistä haavoittuvia jos salasana murretaan. Salasanojen muistamisen tueksi on olemassa salasana kukkaroita  joita on useilla tietoturvaan erikoistuneilla yrityksillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

SOITTOLISTA SEINÄN MAALAUS